Vincent Van Rompaey

Gehoorverlies is een van de meest frequente zintuigbeperkingen en treft meer dan 1.5 miljard mensen wereldwijd. De impact hiervan op de levenskwaliteit van deze mensen en de maatschappij in het algemeen is dan ook enorm. Aan de Universiteit Antwerpen wordt er onderzoek verricht naar gehoorverlies. Vincent Van Rompaey, labdirecteur experimenteel labo translationele neurowetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en neus-keel-oorarts in het UZA, stond ons over het project Gehoorverlies aan de Universiteit Antwerpen te woord.

Preventieve oplossingen

"Met het project Gehoorverlies willen we op een innovatieve manier naar gehoorverlies kijken en dit preventief behandelen. Momenteel wachten we af tot een patiënt ons benadert met een gehoorprobleem en bekijken we of een hoorapparaat of een operatie een eventuele oplossing kunnen bieden. Vaak gaat het om mensen die al enige tijd met die gehoorproblemen kampen waardoor het al een impact heeft gecreëerd op hun sociale leven en hun rol in de maatschappij."

"Met gentherapie willen we dit probleem aanpakken door middel van een genetische bepaling zodat we op voorhand kunnen nagaan of iemand al dan niet aanleg heeft voor gehoorverlies. Op deze manier kunnen we in de toekomst preventief te werk gaan en heel wat schade vermijden bij patiënten."

Oorzaken van gehoorverlies

"Je hebt eigenlijk veel verschillende oorzaken van gehoorverlies. Enerzijds kan het genetisch bepaald zijn. Hierover hebben we al heel wat kennis verzameld en diagnoses in kaart gebracht, waardoor de stap richting een genetische therapie momenteel bestudeerd kan worden. Anderzijds kan het ontstaan door ontstekingen in het middenoor, geluidsoverlast of medicatie. Ook ouderdom heeft een invloed op het gehoor waarbij de gehoorzenuw stilaan verzwakt en de haarcellen kunnen uitvallen."

"Van bepaalde medicatie is geweten dat deze gehoorverlies kan versterken. Bij de opstart van dergelijke medicatie bij een patiënt brengen we hen uiteraard op de hoogte van de mogelijke gevolgen. Verdere opvolging, door middel van gehoortesten, is dan ook sterk aangewezen tijdens de inname hiervan. Uiteraard is het ook heel belangrijk om geluidsbescherming te gebruiken wanneer je oren aan veel lawaai worden blootgesteld."

"Door een pasgeborene meteen te screenen op gehoorproblemen kunnen we hierop meteen inspelen qua behandeling en hebben we een grote invloed op de spraak- en taalontwikkeling. Preventief handelen is eigenlijk de overkoepelende boodschap maar wordt jammer genoeg nog te weinig toegepast bij volwassenen. Een jaarlijkse controle vanaf een bepaalde leeftijd is zeker aan te raden, jammer genoeg blijven teveel mensen te lang rondlopen met gehoorproblemen."

Onze aanpak

"Zelf ben ik werkzaam al neus-keel-oorarts in het UZA waardoor ik met veel patiënten met gehoorproblemen in aanraking kom. Hierdoor ken ik de bezorgdheden heel goed en kan ik deze problemen meepakken naar het labo, waar ik labdirecteur ben, om daar studies rond gehoorverlies uit te voeren. In het labo onderzoeken we waar het probleem ontstaat, wat de gevolgen zijn en hoe we dit kunnen aanpakken met innovatieve therapieën. Dit om in de toekomst de vertaling te kunnen maken naar de patiënt."

Patiëntenverenigingen

"Het is een project in volle ontwikkeling waarvoor wij nauw samenwerken met een patiëntenvereniging uit Vlaanderen en Nederland, "De negende van". Al deze mensen hebben een gelijkaardige mutatie, DFNA9, en zijn op een of andere manier verbonden met elkaar. Hierdoor kunnen we heel ver terug gaan in de tijd en hebben we ook een heel diverse groep aan personen om te evalueren."

"We organiseren vergaderingen met de patiëntenvereniging om met hen af te toetsen wat de huidige stand van zaken is en in welke richting zij het onderzoek graag zouden zien evolueren. Momenteel onderzoeken we ook de natuurlijke evolutie van gehoorverlies in DFNA9-patiënten om op deze manier later exact te kunnen bepalen wanneer een bepaalde behandeling effectief zou kunnen zijn."

"Wat zo mooi is aan het verhaal van deze patiëntenvereniging is het feit dat mensen zien dat ze niet alleen zijn, wat het enorm krachtig maakt. Ze bundelen hun krachten om het onderzoek in de juiste richting te sturen en de aandoening concreet aan te pakken."

Het belang van financiering

"Binnen het project Gehoorverlies zijn de personeelskosten enorm hoog en deze blijven alleen maar stijgen. Wanneer we meer mensen zouden kunnen tewerkstellen, kunnen we uiteraard ook sneller werken en terugkoppelen. Giften zorgen ook voor een enorme boost aan het onderzoek omdat we hierdoor snel(ler) kunnen schakelen."

"Ons ultieme doel is om mensen preventief te kunnen behandelen en het leven van patiënten aangenamer te maken. Door gehoorverlies verlies je vaak affiniteit met belangrijke aspecten uit je dagelijkse leven. Hierdoor kan je niet optimaal deelnemen aan de samenleving wat een grote emotionele en financiële kost met zich meebrengt voor de persoon in kwestie."