Het project Levenskwaliteit na kankerbehandeling aan de Universiteit Antwerpen binnen de onderzoeksgroep MOVANT doet onderzoek naar wat een kankerbehandeling bij een patiënt teweegbrengt en hoe dit het beste opgevolgd kan worden. Wij gingen hierover in gesprek met Nick Gebruers, professor aan de Universiteit Antwerpen

Klachten na kankerbehandeling

"Wanneer kanker vastgesteld wordt bij een patiënt is de eerste reflex uiteraard welke behandeling deze persoon kan genezen. Jammer genoeg wordt er minder aandacht besteed aan de gevolgen na de kankerbehandeling. En het is net hierover dat wij meer awareness willen creëren omdat er verschillende interventies reeds voorhanden zijn zoals kinesitherapeuthische, die een positieve invloed kunnen hebben. De bekendste klachten bij 40 à 50% na een kankerbehandeling zijn gedaalde conditie, vermoeidheid en/of pijn, vaak blijven deze klachten enige tijd aanhouden. Ook zwellingen in de armen of benen zijn klachten die voorkomen en niet meteen verdwijnen. Al deze zaken hebben een impact op de levenskwaliteit van de patiënt dus het is uiterst belangrijk na te gaan hoe we hen kunnen verder helpen."

Het onderzoek en onze werking

"Ons onderzoek is gericht naar overlevers waarbij de kankerbehandeling is afgerond. Maar uit ons onderzoek is ook al gebleken dat het soms belangrijk is al in te grijpen tijdens de behandeling met bijvoorbeeld aangepaste voeding. Dergelijke zaken zijn niet altijd even gemakkelijk te realiseren omdat je in hetzelfde tijdskader als de behandelende arts werkt."

"Zo hebben wij ook al een vragenlijst ontwikkeld specifiek voor de behandeling van borstoedeem na de behandeling van borstkanker. Op deze manier kan de patiënt worden opgevolgd en kan er ingegrepen worden op het juiste moment. Deze vragenlijst is ontwikkeld door het onderzoek dat wij voerden naar de gevolgen van de behandeling van borstkanker op schouder, arm niveau.. Een ander onderzoek gericht op de behandeling van lymfoedeem aan de armen na de behandeling van borstkanker toonde aan dat een nieuwe manier van behandelen aan de hand van huidhygiëne, compressie en oefeningen even effectief blijkt als een behandeling met de toevoeging van manuele lymfedrainage. Dit maakt dat de behandeling tijds- en kosten effieciënter is geworden.

Wat wij kunnen bereiken met jouw hulp

"Het is onze taak te onderzoeken hoe we patiënten zo goed mogelijk kunnen begeleiden na een kankerbehandeling maar zij moeten ook zelf het initiatief nemen om te doen wat van hen gevraagd wordt. Alleen zo kan er resultaat geboekt worden."

"Ons onderzoek kan ondersteund worden door giften die binnenkomen want hiermee kunnen wij bijvoorbeeld ook bloedonderzoek bij patiënten om meer onderliggende problemen te bekijken. Momenteel is dit moeilijk uit te voeren omdat dit moeten gebeuren buiten de routinepraktijken om en hier geen werkingsgeld voor is. Verder kunnen PHD studenten ook aangesteld worden en hun data bijvoorbeeld voorstellen op internationale congressen of publiceren in open access papers."

"Momenteel voeren wij 1 op 1 gesprekken maar we zouden graag infosessies organiseren voor meerdere personen/patiënten zodat er ook meer awareness rond het onderwerp gecreëerd wordt."