Woven spaces

Fotomuseum Antwerpen FOMU

Hoe en wanneer wordt een ontwerp werkelijkheid? Studenten uit het derde bachelorjaar architectuur ontdekken het in dit atelier waar ontwerp en productie elkaar bestuiven. Afwisselend manoeuvreren ze tussen concept en materiaalonderzoek, waardoor een object ontstaat op ware grootte dat getuigt van een diep begrip van utilitaire vormgeving, het bouwproces en de openbare ruimte. 

Onder het thema 'Woven spaces' concentreert Studio 1:1 zich dit jaar op hout als materiaal. Ze onderzochten de architectonische mogelijkheden aan de hand van verschillende ontwerpthema's die eigen zijn aan het materiaal: vervlechting, tektoniek, stapelen, reliëf, ultralicht en ruimteraster. Vijf culturele plekken in Antwerpen traden op als gastheer en stelden enkele ruimtes open: het Snijders-Rockoxhuis, Museum Plantin-Moretus, het FOMU, Kunstencentrum deSingel en Kasteel Middelheim.

Hieronder ontdek je de ontwerpen voor het Fotomuseum Antwerpen (FOMU):

Ultralicht / derde of vierde verdieping 

Kyara Casier – Britt Collier – Quinten Smolders – Justine Van Miegroet

​ 

De gekozen ruimte ligt afgezonderd. Daarom willen we een plek creëren waar mensen kunnen ontspannen en reflecteren. We werken met een grid - afgeleid van de verhouding van een standaard foto - dat we af en toe onderbreken met een scherm en een geïnclineerde rugleuning. Op deze manier zorgen we voor intimiteit, privacy en comfort.

Vervlechting / bibliotheek

Anke Brosens – Margo Degol – Roxanne De Martelaere – Driss Merckx – Victor Snyers

​ 

Wij ontwierpen drie zitelementen met een ander zitcomfort. Dit verschil is vooral merkbaar in de zithoogte en de helling van de rugleuning. De meubels bieden een plek om je in alle rust te verdiepen in de boeken van deze bibliotheek, alleen of in gezelschap.

Ruimtegrid / verdieping 2

Jens Backx - Marten De Vries - Matthias Alleman - Gianni Van den Heuvel

​ 

Voor deze ruimte waar mensen niet lang verblijven ontwierpen we aparte meubels en niet één gedeeld zitmeubel. De twee types zitmeubels geven verschillende mogelijkheden: eerder hoog (krukgewijs), eerder laag en achteroverleunend of op een hoogte gelijk aan die van een normale stoel. De meubels zijn dus bedoeld om te verplaatsen en om te kantelen. Dit kan makkelijk door de handgrepen aan de uiteinden van de zitvlakken.

Ultralicht / FOMU 

Imre Harkema – Enrico Guiguile – Roos Haenen – Bonnie Kindt

  

Met ons ontwerp willen we de dynamiek van de open ruimte extra benadrukken. De centrale opstelling bepaalt de circulatie en creëert een plaats voor aangename rustpunten. We laten het object als het ware ‘zweven’ in deze ruimte. Door een omgekeerde hiërarchie te hanteren voor de structurele elementen wordt de lichtheid extra benadrukt. We houden het beeld zo zuiver mogelijk waardoor er meer aandacht gaat naar de details. Dankzij de Japanse verbrandingsmethode ‘shou sugi ban’ creëren we een contrast tussen het zitoppervlak en het frame.