Naar aanleiding van de Corona-maatregelen zullen we deze sessie helaas moeten uitstellen. Maar uitstel betekent geen afstel! Via de knop onderaan kan u zich opgeven om op de hoogte gehouden te worden van de nieuwe datum.

In afwachting willen we u graag reeds de screencast ‘Hoe geef je online les op een diversiteitsensitieve manier’ onder de aandacht brengen. Deze werd uitgewerkt door het Team Diversiteit (Departement Universiteit & Samenleving, UAntwerpen). De powerpointpresentatie uit de screencast vindt u hier.


Inhoud

De diversiteit onder de studenten in de collegebanken neemt elk jaar toe. De verschillen onder andere op het vlak van etnisch culturele achtergrond, sociaal economische klasse en gender zijn groot. En niemand is in één hokje te stoppen. Iedereen bestaat uit verschillende deelidentiteiten die elkaar beïnvloeden. Hoe zorg je er als docent voor dat jouw lesinhoud en didactiek aansluit bij deze brede diversiteit? Hoe kom je als opleiding tot een curriculum dat aandacht heeft voor diversiteit?
Tijdens deze lunchsessie vertellen drie docenten over de manier waarop zij hun onderwijs/curriculum diversiteitsvriendelijker maakten. U gaat naar huis met een aantal praktische tips en voorbeelden die inspireren hoe ook u diversiteitsensitief kan lesgeven!

Gastsprekers

Robin Vandevoordt | departement sociologie
Robin Vandevoordt is docent aan UGent en was voorheen werkzaam aan UAntwerpen. Binnen de opleiding sociologie maakte hij er plaats voor de perspectieven van vluchtelingen, migranten en minderheden in de vakken Theory Construction, Cultuursociologie en Hedendaagse Sociologische Theorie. Tijdens de lunchsessie licht hij het waarom, wat en hoe hiervan toe.

Katrien Kolenberg | departement fysica
Katrien Kolenberg is docent aan de faculteit Wetenschappen van UAntwerpen. In haar lessen Sterrenkunde en Astrofysica probeert ze te integreren hoe in de loop van de geschiedenis wetenschappers uit verschillende culturen bijgedragen hebben tot ons begrip van de Kosmos.

Malika Dekkiche | departement geschiedenis
Malika Dekkiche is docent middeleeuwse geschiedenis en verantwoordelijk voor de vakken betreffende de ‘Islam wereld’. Ze werd vijf jaren geleden aangeworven aan UAntwerpen om het curriculum geschiedenis te hervormen en niet-Europese vakken beter te integreren.

Doelgroep

De sessie is toegankelijk voor alle docenten, assistenten en onderwijsmedewerkers van UAntwerpen. De good practices die voorgesteld worden, situeren zich binnen verschillende wetenschapsdomeinen. Er is bovendien zowel aandacht voor de implementatie van diversiteitsensitief onderwijs in opleidingsonderdelen als voor de toepassing ervan op opleidingsniveau. Kom dus zeker inspiratie opdoen voor uw eigen onderwijspraktijk en/of opleiding!

Datum & locatie

Uitgesteld wegens Corona-maatregelen, een nieuwe datum zal later vastgelegd worden.

Leermateriaal

Na de sessie zal het leermateriaal hier ter beschikking gesteld worden.

Inschrijven?

Deelname is gratis, maar inschrijving verplicht.