Caterina Verdickt

Modernism never abandons the “historical sense”…it strives for an active synthesis of the past and the present”
– J-M. Rabaté

Via de interieurgeschiedenis wil Caterina studenten bewust maken van de historische rijkdom en de veelzijdigheid van de interieur discipline. Ze hoopt studenten aan te moedigen om gegrond door kennis, voeding te vergaren voor het inspireren van nieuwe ontwerpoplossingen.

Caterina behaalde haar doctoraat in de Ontwerpwetenschappen, specialisatie interieurarchitectuur. Dit onderzoek ging uit van de stelling dat het fenomeen van migratie van Belgische kunstenaars en architecten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Groot-Brittannië, een transformatieve impact had op interieurontwerp in België in de jaren twintig. De subtiele doch diepgaande invloed en betekenis van het werk van artistieke vluchtelingen bracht inzichten rond identiteit, gender, sociabiliteit en het belang van het interieur als eerste veld voor innovatie in tijden van wederopbouw.

Caterina Verdickt en de praktijk

Sinds 2018 werkt Caterina bij het Vlaams Architectuurinstituut, als Hoofd Collectie Architectuurarchieven. Het Vai beheert een collectie van een tweehonderdtal archieven, verspreid over meer dan vierduizend lopende meter. Duizenden plannen, foto's, correspondentie en bestekteksten, een uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften uit binnen- en buitenland, lades met schatten aan kleurrijke plannen staan ten dienste van het publiek. Deze collectie is een onuitputtelijke bron aan onderzoeksmateriaal voor elke student. Er is informatie over alle aspecten van de ontwerppraktijk, van het denken over stedenbouw beleid of ontwerpvisies tot de meest technische projectdetails.
Als kunstwetenschapper van opleiding, werkte Caterina als curator voor het Museum voor Schone Kunsten in Gent en gaf ze regelmatig lezingen over de ‘Belgian Artistic Exile Community during the Great War’ in binnen en buitenland zoals in Cardiff, Aberystwyth, Schotland en in Brussel, Antwerpen en Gent. Haar onderzoek is gepubliceerd in The British Art Journal, in 'Before and after ? Continuity or rupture ? Belgian Art around World War I' en in momowo.eu.

Contact

Bezoek de persoonlijke pagina van Caterina Verdickt

caterina.verdickt@uantwerpen.be