Inhoud van de cursus

Besteed jij ook heel wat tijd aan het doornemen én lezen van documenten, artikelen, rapporten en dossiers? Zou je willen dat die dagelijkse stroom tekst eens wat minderde om meer tijd over te houden voor je echte kerntaak?

Sommige stukken die je leest zijn voor je werk essentieel. Deze wil je graag grondig, bijna studerend en voorgoed in je opnemen. Andere teksten zijn ook belangrijk maar je twijfelt. Je kan ze niet sneller doornemen, want je weet maar nooit of ze later nodig hebt. Dus ga je ze weer studerend lezen.
In onze opvoedings- en onderwijssystemen is na de leeftijd van 12 jaar nog maar weinig aandacht besteed aan leestechnieken. De meeste lezers zitten aan een gemiddelde leessnelheid van 250 woorden per minuut. Wij leren je hoe je sneller en beter kunt lezen. Als je als lezer een aantal technieken hanteert kan dat best samen gaan.

Doel:

Gedurende drie sessies krijg je een leestraining die zowel je leessnelheid als uw leeskwaliteit verhoogt. Met systematische oefeningen leer je hoe je je leesbreedte en -hoogte kunt vergroten, dat er verschillende soorten van lezen zijn die elk een ander doel en resultaat hebben. Kortom, je leert op een wetenschappelijk verantwoorde manier hoe je je door een hoop teksten heenwerkt.
Het geleerde kan je gebruiken bij je studiewerk, onderzoeksactiviteiten of gewoon bij je persoonlijke lectuur.

Wij verwachten dat je actief deelneemt aan de oefensessies en dat je in de tussenperiodes tijd vrijmaakt om zo veel mogelijk te oefenen. Dan pas kan deze training effect hebben om je leesgewoonten te verbeteren.

Na deze opleiding kan je sneller en efficiënter lezen. Je bent bovendien verlost van oude tijdrovende leesgewoonten en beslist zelfbewust om oriënterend, globaal of integraal te lezen in functie van tijd en leesdoel. Ook kan je het eigen leesgedrag nauwkeurig inschatten en bijsturen.


Internationale (anderstalige) doctorandi kunnen de Engelstalige cursus 'Speed Reading' volgen.


Praktische informatie

Data en locatie:

Cursus HC02 : 31 januari, 7 en 13 maart 2024
13u00 - 16u00
Campus Middelheim - Gebouw A - Lokaal A.301

Lesgever:

Brigitte Carron 

Taal van de cursus:

Nederlands

Docop-punten:

Deze cursus telt in de doctoraatsopleiding mee voor 0,9 punten.

Inschrijven:

Via Sisa Selfservice. Log in met je studentenaccount.
Inschrijving is mogelijk vanaf 9 januari 2024.