Met trots kondigen we de oprichting aan van de leerstoel 'Jean-Pierre Blumberg' aan de Universiteit van Antwerpen; een mooi eerbetoon aan wijlen Jean-Pierre Blumberg. Jean-Pierre, Belgisch topadvocaat én muziekliefhebber, had een onvermoeibare nieuwsgierigheid naar wetgeving en naar mensen; zoals Ludwig von Beethoven het uitdrukte: “Fahre fort, übe nicht allein die Kunst, sondern dringe auch in ihr Inneres; sie verdient es”


​Jean-Pierre was niet zomaar een zakenadvocaat; hij trachtte tegelijkertijd ook steeds de geheimen omtrent wetgeving te ontdekken. Evenzo streefde Jean-Pierre ernaar om de passies van iedere persoon die hij ontmoette te ontdekken - zo had iedereen wel iets om zijn leven te verrijken.

Jean-Pierre heeft enorm bijgedragen aan het vormgeven van het Belgische zakenlandschap zoals we deze vandaag kennen. De leerstoel, die zijn naam draagt, is opgericht om zijn nalatenschap te behouden en om Jean-Pierre te kunnen blijven herinneren als zakenadvocaat, directeur en academicus en hoe hij vanuit die rollen een icoon is geworden voor het internationale vennootschapsrecht, fusies en overnames (M&A) en kapitaalmarktrecht.

De leerstoel weerspiegelt de visie van Jean-Pierre: vanuit Antwerpen kijken naar zijn geliefde Europa en daarbuiten met als doel inzicht te verwerven in recht, economie, bedrijfsleven en corporate governance én om zo onderzoek, onderwijs en dienstverlening in deze thema's te bieden die de hele samenleving ten goede kan komen.

  • Leerstoelhouder: dhr. Robby Houben
  • Faculteit: Rechten
  • Actief: sinds 2021 
  • Partners: De leerstoel wordt gefinancierd door bijdrage van private partners van onder meer de familie Blumberg en Linklaters als founding partners en met de warme steun van Domo Chemicals, Delen Private Bank, Umicore, Intervest Offices & Warehouses, TINC, Dominique Moorkens, Vastned Retail Belgium en Lefebvre Sarrut Belgium en tal van giften van particulieren waaronder Paul Van Hooghten.
Meer weten over deze leerstoel? Neem dan zeker hier eens een kijkje.

Ontdek onze leerstoel 'Jean-Pierre Blumberg'

Steun deze leerstoel

Deze leerstoel staat open voor vrije giften. Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan!

Belastingvermindering

Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om onze leerstoel maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval: 'Leerstoel Jean-Pierre Blumberg', toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020 Antwerpen