Wat doet de leerstoel 'CORE’?

CORE, Centrum voor Oncologisch Onderzoek, is een gevestigde waarde als kankeronderzoekscentrum van de Universiteit Antwerpen waar baanbrekend onderzoek wordt gedaan om kankerbehandelingen te verbeteren en verschillende soorten kanker efficiënter op te sporen. Binnen deze leerstoel gaat er onder andere speciale aandacht naar ‘immuuntherapie’ en innovatieve ‘doelgerichte therapieën’.

Immuuntherapie

Bij immuuntherapie worden geneesmiddelen en kankervaccins gebruikt die het eigen afweersysteem versterken zodat de tumorcellen verzwakken en beter zichtbaar worden voor het afweersysteem. Zo wordt het eigen immuunsysteem dan sterk genoeg om de kwaadaardige cellen aan te vallen.

Volgens onderzoekers zal deze therapie in de nabije toekomst veel gebruikt worden omwille van de veelbelovende resultaten tot hiertoe. Met onze leerstoel ‘CORE’ willen we de mogelijkheden van immuuntherapie verder uitbreiden voor onder meer darmkanker, pancreaskanker, longkanker, asbestkanker en hersentumoren.

Doelgerichte therapie

Bij doelgerichte therapie ligt de focus op de eigenschappen van een kankercel waarbij door medicatie, zoals pillen of een infuus, de ontvangers aan de buitenkant van een kankercel geblokkeerd worden zodat deze niet langer het signaal geven dat de cel moet blijven groeien. Op deze manier wordt de kankercel dus misleid. Veelvoorkomende kankertypes die we aan onze universiteit onderzoeken zijn onder meer longkanker, darmkanker en hoofd-halstumoren.

  • Leerstoelhouder: Prof. Dr. Filip Lardon
  • Faculteit: Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
  • Actief: sinds 2019
  • Partner: anonieme mecenas

Wil je meer weten over het baanbrekende kankeronderzoek van CORE? Neem dan zeker eens een kijkje op de website.

Wil je graag een bijdrage leveren aan het vooruitstrevende kankeronderzoek van ‘CORE’? Dan kan je steeds doneren via onze projectpagina.