Eén op vijf sleurt meer dan twee extra coronakilo’s mee

Grote Coronastudie UAntwerpen toont aan dat meeste reizigers zich aan quarantaine houden

Donderdag 14 januari 2021

De coronacrisis heeft wel degelijk een impact op het gewicht van heel wat mensen. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de Grote Coronastudie van UAntwerpen. De enquête toont ook aan dat bijna 8 op 10 terugkeerders uit een rode zone zich aan de verplichte quarantaine zou houden.

Net geen 20 000 mensen namen dinsdag deel aan de Grote Coronastudie. Die grootschalige bevraging, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag aan de 28ste editie toe.

Enkele interessante resultaten:

-         Eén respondent op drie geeft aan dat zijn/haar gewicht het afgelopen jaar met meer dan twee kilo veranderd is: 15 procent zegt dat ze vermagerden, 22% meldt extra coronakilo’s mee te sleuren. Deelnemers die het financieel moeilijker hebben, zagen hun gewicht het meest veranderen. Mensen die een jaar geleden obesitas (BMI>30) hadden, zijn het vaakst van gewicht veranderd: 20,6% van hen is het afgelopen jaar meer dan 5 kilo afgevallen, terwijl 10,9% van deze deelnemers 5 kilo of meer is bijgekomen.

-         Opvallend: de overgrote meerderheid van mensen die vermagerden, geeft aan dat hun gewichtsverlies weinig of niets met de coronacrisis te maken heeft. Omgekeerd beeld bij zij die verdikten: zowat driekwart zegt dat het veel of alles met de epidemie te maken heeft.

-         De Grote Coronastudie polst ook tweewekelijks naar de reden waarom mensen een coronatest ondergingen. De voorbije veertien dagen deden 17,7% van de respondenten dat omdat ze terugkeerden uit een rode of oranje zone. 29% liet zich testen omdat ze symptomen vertoonden, 20% deed het om een niet-coronagerelateerd medisch onderzoek te kunnen laten uitvoeren.

-         78% van de terugkeerders (die zich lieten testen) geeft aan de verplichte quarantaine te hebben nageleefd. 20% zegt dat gedaan te hebben op een uitzondering na. Slechts 2% heeft het totaal niet gedaan.

-         De vaccinatiebereidheid gaat nog steeds in stijgende lijn. Einde december gaf 82% aan zich zeker of waarschijnlijk wel te laten inenten. Dat is deze week 84%. Bij de twijfelaars daalt het aantal mensen dat zich vragen stelt bij de veiligheid van de vaccins, maar iets meer mensen hebben ‘koudwatervrees’ en willen wachten tot er voldoende anderen gevaccineerd zijn.

-         82% van de respondenten belooft zich na de eerste dosis van het vaccin nauwkeurig aan de maatregelen te blijven houden. Deze bereidheid stijgt met de leeftijd en is het hoogste bij de 65+-ers. Na de tweede dosis wil nog maar 66% zich daartoe engageren.

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd.

De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd. De enquête kan op dinsdag 26 januari dus opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur.