We geven elkaar weer vaker een hand of een zoen

Deelnemers Grote Coronastudie volgen het EK voetbal grotendeels in eigen bubbel

Dinsdag 15 juni 2021


Goed weer, toenemende vaccinatiegraad, stevig dalende coronacijfers: niet helemaal onverwacht dat meer en meer respondenten van de Grote Coronastudie aangeven dat ze iemand buiten hun huishouden een hand of een kus gegeven hebben. De deelnemers bouwen toch ook nog voorzichtigheid in: zo volgt een ruime meerderheid het EK voetbal in beperkte kring.

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag 15 juni aan de 39ste editie toe. De tweewekelijkse bevraging werd net geen 15 000 keer ingevuld.

“Minder deelnemers vinden de weg naar onze enquête”, zegt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen), een van de initiatiefnemers. “Het geweldige weer en het naderende ‘rijk der vrijheid’ spelen daarbij uiteraard een rol. Maar toch hopen we dat zoveel mogelijk mensen ons hun ervaringen en meningen nog enkele keren willen delen in het kader van dit citizenscienceproject. Uit de informatie van de huidige 15 000 respondenten kunnen we nog steeds heel veel opsteken.”

Een greep uit de eerste analyses:

-         Er worden duidelijk meer handen en zoenen gegeven. Twee weken geleden gaf 33% van de respondenten aan recent iemand de hand geschud of gekust te hebben, deze week gaat het om 39%. De groepen die het meest fysiek contact hebben zijn volledig gevaccineerden, jongeren en deelnemers die aangeven dat ze zich waarschijnlijk niet zullen laten inenten.

-        Het zijn vooral de nauwe contacten met vrienden en familie die stevig in de lift zitten. Met de collega’s wordt meestal nog afstand bewaard: slechts 2% gaf een hand, zoen of knuffel aan een collega.

-         Niet onlogisch: het aantal deelnemers dat aangeeft uitsluitend thuisgewerkt te hebben, zakte van 37,7% naar 32,7%. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de toegelaten ‘terugkeerdag’:6% geeft aan hiervan gebruik te hebben gemaakt.

-         De Grote Coronastudie polste ook naar de wijze waarop de Belgen het EK voetbal volgen. 77% van de respondenten die het tornooi volgen, zegt dat uitsluitend met leden van het eigen huishouden te doen. 23% zoekt tijdens de matchen het gezelschap van mensen buiten het gezin op.

-         Feesten met maximaal vijftig gasten zijn opnieuw toegelaten. Er zijn heel wat verjaardagen en andere gelegenheden in te halen. 8% van de respondenten zegt voor 1 augustus naar minstens één groot feest met een vijftigtal mensen te gaan. Vooral jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar, ongevaccineerden en zij die niet van plan zijn zich te laten vaccineren, hebben zo’n feest(en) op de agenda staan.

-         Ander actueel thema is de verkorting van de duur tussen de eerste en tweede dosis met het AstraZeneca-vaccin. Een grote groep gevaccineerden kreeg omwille van een onderliggende aandoening een eerste dosis met het AZ-vaccin in de maand mei, en zal pas na twaalf weken de tweede dosis krijgen (dus in augustus, ruim nadat hun gezondere leeftijdsgenoten al volledig gevaccineerd zullen zijn met een van de andere vaccins). Volledige vaccinatie is belangrijk in het licht van de oprukkende deltavariant, die voor het eerst opdook in India. Iets meer dan de helft van deze kwetsbaardere doelgroep onder onze deelnemers geeft aan meer bereid te zijn hun tweede dosis AZ te laten zetten als deze dosis na acht weken in plaats van na twaalf weken wordt aangeboden. 1% zou liefst een tussentijd van twaalf weken aanhouden, terwijl 45% aangeeft dat de tussentijd acht weken of twaalf weken geen invloed heeft op hun vaccinatiebereidheid. Gezien de vergelijkbare werkzaamheid van het AZ-vaccin indien de tweede dosis na acht of na twaalf weken wordt gegeven, is een lagere volledige vaccinatiegraad van deze groep in de tweede helft van de zomer uiteraard te mijden.