Meer Belgen trekken deze zomer naar het buitenland

Kwart jongvolwassenen zegt pas reis te zullen boeken als vaccinatiemomenten vastliggen

Dinsdag 1 juni 2021


In vergelijking met vorig jaar zullen meer landgenoten een buitenlandse reis maken. Juli is de populairste maand, de auto het favoriete vervoermiddel en Spanje, Italië en Griekenland zitten in de lift qua bestemming. Dat en meer blijkt uit de Grote Coronastudie van UAntwerpen.

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag 1 juni aan de 38ste editie toe. De tweewekelijkse bevraging werd 16 500 keer ingevuld. Dat zijn er wat minder dan twee weken geleden, allicht mee veroorzaakt door het goede weer en de stevig dalende coronacijfers. Leuk detail: dinsdag werd de Grote Coronastudie voor de drie miljoenste keer ingevuld.

De wetenschappers schotelden de respondenten opnieuw een hele reeks vragen over heel diverse aspecten van de coronacrisis voor, met deze keer ook een aantal vragen rond de vakantieplannen van de Belg. Relevant, onder meer met het oog op de vaccinatieplanning en de introductie van het Europese vaccinatiepaspoort. De Grote Coronastudie peilde ook in 2020 naar de zomerplannen, waardoor het mogelijk is te vergelijken.

Een greep uit de eerste analyses:

- In 2020 planden 30% van de respondenten een buitenlandse reis te maken tijdens de zomer. Nu zegt 38% naar het buitenland te zullen trekken. 19% - even veel als vorig jaar – zegt geen reis te zullen maken, 13% kiest voor een binnenlandse meerdaagse trip. Er zijn ook mensen die het nog niet weten.


- De deelnemers die de zomer in België zullen doorbrengen, konden meerdere redenen aangeven waarom ze niet naar het buitenland gaan: nu reizen wordt vooral te onzeker (60%) en te onveilig (48%) geacht. Opvallend: die cijfers liggen hoger dan vorig jaar, toen 55% onzeker en 40% onveilig aanvinkte.


- Zeven Belgen op tien zeggen dat de auto het belangrijkste vervoermiddel voor hun vakantie is. Daarmee is de auto de absolute vakantiekampioen. Ongeveer 15% kiest voor het vliegtuig. Die cijfers liggen in lijn met vorig jaar. 


- In vergelijking met vorig jaar zijn er iets minder mensen die naar buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland trekken. Spanje, Italië en Griekenland zullen meer Belgen mogen verwelkomen.- Juli is de populairste maand om op vakantie te gaan. Met 41% gaat die maand augustus (28%) en september (19%) ruim vooraf.


- Vooral de jongvolwassenen zullen allicht hun coronaprik(ken) in de loop van de zomer krijgen. Eén op vier in de categorie 18-35 jaar geeft aan te wachten op de vaccinatietiming alvorens een reis te boeken. 15% zegt al een trip te hebben geboekt en die niet te zullen verzetten voor de vaccinatie.