Extra vrijheden kunnen als iedereen kans op prikje gekregen heeft

Ruime meerderheid deelnemers Grote Coronastudie vindt hervatten fulltime onderwijs goede zaak

Dinsdag 4 mei 2021

Kunnen gevaccineerde mensen meer vrijheden krijgen? Die actuele vraag kregen de deelnemers van de Grote Coronastudie dinsdag onder meer voorgeschoteld. Voor 63% van de respondenten moet dat kunnen wanneer iedereen de kans gekregen heeft zich te laten vaccineren.

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag 4 mei aan de 36ste editie toe. De tweewekelijkse bevraging werd 20 300 keer ingevuld. Daarmee blijft de enquête ook na veertien maanden bijzonder relevant. “We weten dat onze steekproef niet volledig representatief is voor de Belgische bevolking, maar via statistische correcties kunnen we toch heel zinvolle uitspraken doen”, aldus de betrokken wetenschappers.

Een greep uit de eerste analyses:

-          63% van de deelnemers vindt dat extra vrijheden voor gevaccineerden moeten ingevoerd worden wanneer iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. Voor 8% kan dat reeds als alle 65+-ers een prikje kregen, 13% wil wachten tot alle 40+-ers ingeënt zijn. 7% wil niet weten van extra vrijheden voor gevaccineerden.

-          Recent riep het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op bij het maken van vakantieplannen rekening te houden met de timing van vaccinatie. Dat lijkt geen groot probleem te worden: 29% geeft aan geen zomervakantie te plannen, 28,6% zegt reeds voor de vakantie volledig gevaccineerd te zullen zijn. 9,5% zegt al een reis te hebben geboekt en die niet te zullen verzetten als ze samenvalt met het prikje.

-          Vanaf maandag 10 mei zal er weer voltijds fysiek les worden gegeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Ongeveer acht ouders op de tien vinden dat een goede zaak, al maakt een deel van hen zich wel zorgen over de risico’s. Bij de leerkrachten in de tweede en derde graad zijn de meningen sterker verdeeld: hier is 58% voor, maar ook 40% tegen.

-          In het hoger onderwijs denkt 59% van de studenten dat meer les op de campus veilig kan. 18% wil ook meer les, maar is wat ongerust. Bij de docenten meent 41% dat het veilig kan. 24% is ook voorstander van meer les op de campus, maar is niet vrij van zorgen. Aan de andere kant zijn respectievelijk 11% en 29% van de studenten en lesgevers niet te vinden voor een volledige hervatting, omwille van de risico’s.

-          Positief nieuws op het vlak van het mentaal welzijn: sinds eind maart evolueert de curve in de goede richting. We zitten steeds beter in ons vel, al zitten vooral de jongeren nog lang niet op het niveau van midden juli 2020, toen de impact van de pandemie een stuk kleiner was. Allicht niet onverwacht: gevaccineerde respondenten voelen zich over het algemeen mentaal wat beter. De 80+-ers bereiken wellicht mede daarom als groep weer hun beste niveau sinds het begin van de crisis.