Reizigers menen dat coronaregels minst goed worden nageleefd in Nederland

72% deelnemers Grote Coronastudie vindt dat richtlijnen om te kunnen reizen duidelijk zijn

Dinsdag 27 juli 2021

Een grote meerderheid van de Belgen die reeds op reis gingen, vindt de coronarichtlijnen op hun bestemming makkelijk aanvaardbaar en toepasbaar. De Belgische reiziger meent dat de regels in Oostenrijk en Spanje goed nageleefd worden, Nederland scoort pak minder. Dat en meer blijkt uit de Grote Coronastudie.

Dinsdag stond de 41ste ronde van de Grote Coronastudie – een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) – op de agenda. Middenin de zomervakantie, en toch maakten 14 100 Belgen wat tijd vrij om de enquête in te vullen. Het aantal deelnemers blijft zo gelijk aan het aantal respondenten einde juni, bij de vorige bevraging.

Een eerste analyse door de wetenschappers leverde onder meer deze resultaten op:

- De zomervakantie is bijna halverwege. Van de deelnemers die reeds op reis geweest zijn, vond 88% de maatregelen op hun vakantiebestemming makkelijk aanvaardbaar en toepasbaar. 72% is van mening dat de richtlijnen om te kunnen reizen, duidelijk zijn.

- De helft van de reizigers meent dat de coronamaatregelen op de vakantiebestemming in dezelfde mate als thuis gerespecteerd werden. 20% stelt dat de richtlijnen beter, 30% dat ze slechter werden nageleefd. Opvallend is het verschil tussen de vakantielanden: Oostenrijk en Spanje scoren goed, maar in Nederland worden de regels volgens bijna 7 Belgische reizigers op 10 minder goed nageleefd.

- In de leeftijdscategorie 18-35 jaar onderging bijna 15% van de respondenten de voorbije twee weken een coronatest. In ruim de helft van de gevallen ging het om mensen die een test lieten doen om op reis te kunnen vertrekken. Het aantal tests ligt in de oudere leeftijdscategorieën een heel stuk lager: zowat 6% bij de mensen tussen 36 en 65 jaar, ongeveer 2% bij de 65+ers.