Nog meer mensen doen aan telewerk

24 maart 2020

Tweede golf grote coronastudie Universiteit Antwerpen informeerde ook naar mentaal welbevinden

Dinsdag 24 maart vulden opnieuw honderdduizenden Belgen de coronastudie van UAntwerpen in. Een eerste analyse levert interessante inzichten op: nog meer mensen werken nu thuis en de overgrote meerderheid geeft geen handen of zoenen meer. Heel wat deelnemers geven aan minder goed te slapen en zich minder goed te kunnen concentreren.

Dinsdag liep de tweede golf van de grote coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Tussen 10 en 22 uur kon iedereen de online bevraging invullen. Er werd opnieuw massaal deelgenomen. Uiteindelijk stopte de teller bij 346 000 volledig ingevulde enquêtes. 90 000 mensen vulden de bevraging gedeeltelijk in. Minder dan vorige week, maar nog steeds een indrukwekkend aantal deelnemers. De studie heeft sowieso enkele beperkingen: dit is niet de respons van de gemiddelde Belg, maar van een subgroep die kon en wilde meedoen aan de bevraging.

“We beseffen dat deze tweede golf een grote(re) inspanning vergde van de deelnemers”, zegt Koen Pepermans (Faculteit Sociale Wetenschappen). “We zijn iedereen die geheel of gedeeltelijk de bevraging invulde dan ook zeer erkentelijk voor hun tijd en hulp. Ook met 346 000 deelnemers blijft deze bevraging een uniek burgeronderzoek en levert ze een enorme hoeveelheid informatie op. De data delen we natuurlijk ook met het wetenschappelijk comité dat de overheid adviseert tijdens de aanpak van deze coronacrisis.”

Eerste vaststellingen

De grondige analyse van een dergelijke massabevraging vraagt normaal heel wat tijd. Op enkele uren tijd filterden de wetenschappers alvast enkele vaststellingen uit de enorme hoeveelheid data:

 • 93% gaf na 17/3 (het verscherpen van de eerste reeks richtlijnen) geen hand of zoen meer aan niet-huisgenoten. 21 000 respondenten doen dat dus nog wel: hoe jonger de respondent, hoe vaker het nog gebeurt.
   
 • Bij de enquête van 17/3 gaf 67% aan thuis te werken. Op 24/3 steeg het aandeel telewerk naar 75%. 20% van de respondenten werkt nog wel op locatie, maar geeft aan dat er goede maatregelen ingevoerd werden. Van zij die op locatie werken, zegt 82% dat het niet anders kan. 12% stelt niet thuis te mogen werken van de leidinggevende.
 • Ter ontspanning geeft 80% van de respondenten aan dat ze wel eens gaan wandelen. 34% fietst af en toe, 55% babbelt in open lucht, op veilige afstand van de gesprekspartner(s).
   
 • Op 24/3 informeerde de bevraging ook naar het mentaal welbevinden. 32% zegt zich slechter te kunnen concentreren. 30% slaapt slechter dan gewoonlijk. 42% voelt zich meer onder druk gezet dan gewoonlijk en 42% van de respondenten geeft aan zich wat neerslachtiger dan gewoonlijk te voelen.
   
 • Op 17/3 ving 75% de kinderen thuis op. Deze week doet 81% dat. Vorige week deed 3% van de ouders een beroep op de grootouders voor de kinderopvang. Deze week is dat nog maar 1%.
   
 • 16% van de deelnemers maakte gebruik van het open veld in de bevraging: zij gebruikten de enquête duidelijk als een uitlaatklep om iets kwijt te kunnen.

Ook op dinsdag 31 maart rekenen de wetenschappers weer op ieders deelname. Voor de derde golf bekijken ze of de bevraging wat compacter kan, zodat het invullen minder tijd vergt.