Niet-gevaccineerde Belgen hebben meer fysieke contacten

Grote meerderheid deelnemers Grote Coronastudie deelt spontaan vaccinatiestatus

Dinsdag 24 augustus 2021

Een grote meerderheid van de gevaccineerde Belgen vertelt familie en vrienden of ze gevaccineerd zijn, niet-gevaccineerden zijn minder bereid dat te doen. Daarentegen maakt die laatste groep almaar meer fysieke contacten: er wordt weer gezoend, geknuffeld én gefeest. Dat en meer blijkt uit de Grote Coronastudie.

Dinsdag stond de 42ste ronde van de Grote Coronastudie – een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) – op de agenda. Aan het eind van de zomervakantie namen 13 000 Belgen de tijd om de enquête in te vullen. Dat zijn er 1000 minder dan bij de vorige bevraging, maar nog steeds een mooi aantal.

Een eerste analyse door de wetenschappers leverde onder meer volgende resultaten op:

Vaccinatiestatus

-       Er is onder de deelnemers een grote bereidheid om de vaccinatiestatus te delen, al hangt dit er voornamelijk van af of ze gevaccineerd zijn. Bijna alle gevaccineerden zijn bereid hun status te delen met familie, vrienden en collega’s, al dan niet spontaan. Bij de niet-gevaccineerden wil één op vier dit niet delen met collega’s en één op acht niet met familie en vrienden. Dit kan mogelijk voor spanningen op de werkvloer zorgen, aangezien een meerderheid van de gevaccineerden verwacht dat collega’s open zijn over hun vaccinatiestatus.

Contacten

-       Deelnemers die niet gevaccineerd zijn, maken meer fysieke contacten, en dit onafhankelijk van de leeftijdscategorie. Er wordt meer gezoend, geknuffeld en handen geschud. Bij gevaccineerden blijft dat beperkt tot familieleden en vrienden, niet-gevaccineerden geven vaker ook hun collega’s en kennissen een hand of zoen. 

-       Langzaamaan gaan meer deelnemers (12%) opnieuw feesten. Voornamelijk niet-gevaccineerden woonden de afgelopen maand een feest met een 50-tal personen bij.

Vaccinatie kinderen

-       De effectieve vaccinatiegraad bij kinderen ligt een stuk hoger dan eerst aangegeven. Bijna alle 16-17-jarigen en 12-15-jarigen waarvan de ouder die de enquête invulde, gevaccineerd is, kregen minstens één vaccinatiedosis, goed voor 91%. Eind juni gaf 83% van de gevaccineerde ouders nog aan dat hun kind (12-15 jaar) zich waarschijnlijk ook zou laten vaccineren. Hetzelfde zien we bij de 16-17-jarigen.

-       Ook enkele kinderen van niet-gevaccineerde deelnemers lieten zich inmiddels vaccineren: 5/21 in de groep 16-17-jarigen en 1/25 bij de 12-15-jarigen. De andere kinderen in deze groepen en ook alle kinderen van niet-gevaccineerde deelnemers jonger dan 12 jaar zullen zich waarschijnlijk niet laten vaccineren. Dat laatste wordt natuurlijk ook (nog) niet aanbevolen.