We willen liefst weer met meerdere mensen kunnen afspreken

31 000 mensen gaven onder meer voorkeur voor versoepelingen door via Grote Coronastudie

23 februari 2021

Als de Belgen mochten kiezen, willen ze als eerste versoepeling liefst de mogelijkheid met meer mensen te kunnen afspreken. Ook naar een terrasje doen wordt massaal uitgekeken. Dat en veel meer komt naar voor uit een analyse van de 31ste Grote Coronastudie.

Met meer dan 31 000 waren ze afgelopen dinsdag, de deelnemers aan de 31ste golf van de Grote Coronastudie. Dat zijn zowat 10 000 deelnemers meer dan twee weken geleden. “Bovendien was het voor 10% van de respondenten de eerste keer dat ze de bevraging invulden”, weet Koen Pepermans, sociaal wetenschapper op UAntwerpen. “De coronacrisis sleept nu bijna een jaar aan, maar ook nu nog is het bijzonder interessant om via deze enquête te achterhalen hoe de Belgen denken over de coronacrisis in al haar aspecten.” 

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), legt heel wat vragen al van bij het uitbreken van de crisis voor aan de deelnemers, maar per editie worden er ook enkele specifieke klemtonen gelegd. Zo waren er deze week enkele vragen over de mogelijke versoepelingen. 

Een eerste analyse:

- Met meer mensen kunnen afspreken (binnen of buiten) wordt het vaakst als eerste geantwoord wanneer mensen de vraag krijgen welke activiteit ze het eerst willen hervatten. Elke deelnemer mocht maximaal vijf activiteiten aanvinken. De top 5, waarbij de percentages verwijzen naar het aantal deelnemers dat de activiteit in hun top 5 zet:

1. Een terrasje doen op café of restaurant: 71%

2. Bezoek van meer dan één persoon binnen: 65%

3. Met meer dan vier mensen afspreken buiten: 58%

4. Reizen en uitstappen maken naar het buitenland: 40%

5. Binnen op restaurant kunnen gaan: 39%

- Er is natuurlijk een verschil tussen willen doen en kunnen doen. Gevraagd naar wat ze verwachten het snelst opnieuw te kunnen doen, antwoorden de deelnemers in dalende volgorde:

o Met meer dan vier mensen buiten afspreken

o Competitiesport buiten

o Scholen secundair volledig open

o Winkelen met meerdere personen

De meerderheid van de deelnemers houdt er rekening mee dat grote familiefeesten op korte termijn nog niet mogelijk zullen zijn.

- Opvallend: duidelijk meer mensen gaven de afgelopen twee weken een hand of een kus aan iemand buiten het eigen gezin. Er werd meer fysiek contact gemaakt dan tijdens de feestdagen. Samen buiten van het mooie weer genieten kan een mogelijke verklaring zijn, maar ook dan blijven de basisregels van het grootste belang.

- De vaccinatiebereidheid blijft onveranderd groot: 83% zal zich waarschijnlijk of zeker laten inenten. De meest betrouwbare bronnen voor info over vaccin(atie) zijn de huisarts, de apotheker en de wetenschappelijke experten.

- We zitten met zijn allen weer iets minder goed in ons vel in vergelijking met twee weken geleden. Die evolutie is het duidelijkst bij de studenten: velen onder hen hadden twee weken geleden een lesvrije week, nu wacht hen een tweede semester met voorlopig nog steeds hoofdzakelijk online onderwijs.