Jo Meers

Ik wil de blik, de horizon en het referentiekader van de studenten verruimen


Jo Meers

Jo Meers doceert het vak Verkenning van de Praxis: een kijkstage die een link legt met het werkveld en studenten aanzet tot reflecteren over hun opleiding en toekomst. Hij is Erasmus coördinator en zet, naast een studentenuitwisseling met talrijke kwaliteitsvolle internationale partners, hard in op internationalisation@home. Dit leidt tot een sterk inclusieve aanpak van internationalisering binnen de opleiding architectuur.

Studenten treden uit hun comfortzone en komen in contact met andere (leer)culturen, elders of op de eigen campus. Hij is co-curator van de International Design Workshop week, waarin de studenten van de diverse opleidingen van de faculteit in gemengde groepjes met internationale gastdocenten out of the box werken rond maatschappelijk actuele thema’s.

Jo zorgt er ook ieder jaar voor dat een internationale toparchitect via een klankbordmoment de studenten mee begeleidt met hun bachelorproef. De wekelijkse TAXI lezingen, een samenwerking met studentenvereniging Modulor, dragen bij aan het verbreden en verdiepen van het referentiekader van de studenten door (gast)docenten uit te nodigen over hun eigen fascinaties en inspiratie te komen praten.

Tot slot zet Jo zich ook sterk in om de wisselwerking tussen de opleiding en het werkveld/de praktijk uit te bouwen, dit onder meer via zijn actieve co-organisatie van de klankbordgroep en de alumniwerking architectuur. Beide helpen de opleiding de vinger aan de pols te houden in de actualiteit van het vakgebied.

Jo Meers en de praktijk

Jo Meers was tot 2013 architect zaakvoerder van Planners, een architectenvennootschap voor landschap, stedenbouw en architectuur. Planners onderzocht telkens op een holistische manier, vanuit diverse disciplines en met alle betrokken actoren, hoe projecten meer konden betekenen voor de lokale (on)bebouwde ruimte en de gemeenschap. In de opleiding architectuur probeert hij studenten op eenzelfde overkoepelende manier te doen nadenken om hen later als kritische burgers in het vakgebied te doen staan.

Contact

Bezoek de persoonlijke pagina's van Jo Meers
joseph.meers@uantwerpen.be