Koen Van Bockstal

Ik stimuleer studenten om schaarste en beperkingen als bondgenoten te zien


Koen Van Bockstal

Koen Van Bockstal doceert sinds 2006 architectuur aan onze faculteit. Als docent in de masterstudio stimuleert hij studenten om schaarste en beperkingen als bondgenoten te zien van echte creativiteit. De stad is daarbij het terroir van de architect.

Een nieuw gebouw maken is er telkens een bijzondere evenwichtsoefening, een schitterend ongeluk, een prototype. En gebouwen in de stad zijn nooit alleen.

Zijn masterstudio ‘Radicale Ensembles’ bestudeert de fascinerende rijkdom van het Europees bouwblok. De studie van de permutaties van het huizenblok genereert waardevolle expertise voor architecten in spe, omdat de condities ervan altijd generiek én specifiek zijn en de catalogus eindeloos lijkt en nooit af zal geraken. Om elke hoek loert een nieuwe verrassing.

De studio is een Erasmus studio, met een mix van binnen- en buitenlandse studenten. Het thema blijkt enorm valabel voor het uitwisselen van informatie, omdat iedereen wel lokale raakpunten vindt of kent als het over bouwblokken gaat. De studio draagt groepswerk hoog in het vaandel. Ook een architect is vandaag immers niet meer alleen.

Koen begeleidt daarnaast al geruime jaren een afstudeerstudio, vaak samen met zijn collega Dirk Janssen, waar het stadsontwerp op een grotere schaal wordt bestudeerd. De opdracht vertrekt meestal vanuit een concrete opdracht in samenwerking met de Stad Antwerpen.

Koen Van Bockstal en de praktijk

Koen Van Bockstal is sinds 2000 stichtend vennoot en zaakvoerder van BULK architecten, een polyvalent, ontwerpmatig gericht architectenbureau met ervaring en interesses op diverse schaalniveaus en met een bijzondere voorliefde voor bouwen in de stad. Vele medewerkers van het bureau zijn ex-studenten. BULK houdt van nurkse gebouwen, van intelligente inertie, van duidelijke structuren die hun gebruikers en bewoners uitdagen en ruimte laten voor interpretatie en overmaat. De inhoud vormt de verpakking en omgekeerd.

Naast zijn bureau en zijn werk voor de universiteit, is hij één van de vier leden van de Welstandcommissie (de kwaliteitskamer van de Stad Antwerpen) en is hij vaak te gast in architectuurjury’s in binnen- en buitenland. Recent publiceerde hij de cahier ONTO 01, die de ontwerpmethode van de studio uitvoerig documenteert.

Contact

Bezoek de persoonlijke pagina's van Koen Van Bockstal
BULK architecten
koen.vanbockstal@uantwerpen.be